Logo
↓

Crematorium Alkmaar in vaktijdschrift

Vaktijdschrift Pi, Project & Interieur heeft in hun editie van februari-maart 2020 een 6 pagina's tellend artikel gepubliceerd over het recent opgeleverde Crematorium Alkmaar.

In november werd het Crematorium & Uitvaartcentrum Alkmaar geopend, een markant gebouw met een warm en eigentijds interieur, dat troost biedt bij het afscheid van een dierbare.

Het multifunctionele Crematorium & Uitvaartcentrum Alkmaar biedt de mogelijkheid om een volledige uitvaart op één locatie te verzorgen – van opbaring tot condoleance en van afscheidsdienst tot een ‘vier het leven borrel’. Het centrum is gebouwd aan de rand van de stad, midden in het polderlandschap van de Egmondermeer, op een locatie waar voorheen een tuincentrum was.

Zeilen
“Dit soort gebouwen zijn vaak statisch en monumentaal”, vertelt architect Jan Rietvink, “maar ik wilde iets anders, een gebouw dat troost biedt.” Het uitzicht  op het Noord-Hollandse polderlandschap en in de verte de duinen van Egmond, speelt hierin een rol: het gebouw is zo ontworpen dat de belangrijkste ruimtes geheel op het landschap zijn gericht en je daar een prachtig, rustgevend uitzicht hebt. Daarnaast wilde Rietvink in het ontwerp de functie van het gebouw uitdrukken; hiervoor gebruikte hij de metafoor van een zeilschip waarmee je naar het hiernamaals reist. De zeilen worden verbeeld door drie hoge puntige gebogen dakvlakken, bekleed met titanium, die tevens de hoofdruimtes van het gebouw markeren – de twee aula’s en de grote koffiekamer; binnen zorgen vensters in het dak voor extra lichtval in deze ruimtes. Aanvankelijk zou er één grote aula komen, maar Rietvink stelde voor een tweede, kleinere aula te maken. “Tijdens een excursie in een ander crematorium viel mij op dat voor kleinere groepen de grote aula werd ‘verkleind’ door middel van verplaatsbare panelen. Ik wilde hiervoor een betere oplossing.” De opdrachtgever ging akkoord, maar stelde wel dat de tweede aula binnen hetzelfde aantal vierkante meters moest worden gerealiseerd. Rietvink: “We hebben vervolgens een andere plattegrond ontwikkeld en vierkante meters gewonnen door een functionele optimalisatie. Er is nu een betere netto/bruto-oppervlakteverhouding en er zijn minder gangen dan je doorgaans in dit soort gebouwen vindt.” Bijkomend voordeel: dankzij de tweede aula heeft het gebouw nu een derde dak dus drie ‘zeilen’, wat het beeld van het schip versterkt.
De voorzijde van het gebouw – aan de kant van de stad en de randweg – is vormgegeven als een lange meanderende gevel van baksteen, die mooi contrasteert met de titanium daken. Aan één zijde gaat de gevel over in een vrijstaande muur met erachter een pad naar het strooiveld. De muur maskeert het landschap, wat het uitzicht binnen nog verrassender maakt…

U kunt het hele artikel vinden op https://www.pi-online.nl/projecten/crematorium-uitvaartcentrum-alkmaar-een-troostrijk-gebouw/