Logo
CREMATORIUM ALKMAAR
↓

Crematorium Alkmaar

Een zorgvuldige architectonische vormgeving en landschappelijke inpassing doen recht aan de locatie.

Het ontwerp voor het crematorium manifesteert zich open naar het weidelandschap en gesloten naar de drukte van de ring en de stad Alkmaar. De scheiding tussen stad en landschap krijgt vorm in een aflopende, meanderende muur. De combinatie van baksteen en natuursteen, geeft de muur een natuurlijk en organisch uiterlijk.

Beeldbepalend voor het ontwerp zijn de drie gebogen ‘zeilen’. Deze markeren de drie hoofdruimten van het crematorium. Glasopeningen in het dak zorgen voor extra lichtval in de drie ruimten. Doordat de dakvlakken van de hoofdruimten zich laag manifesteren naar het landschap en oplopen richting de stad ontstaat een markante vorm die zich duidelijk manifesteert langs de randweg en terughoudend is richting het omringende weidegebied. Tegelijk opent het volume zich met glazen gevels juist naar dat landschap.

Een heldere, eenvoudige detaillering geeft het gebouw een rustige uitstraling, wat past bij de rust van het omliggende landschap. De installaties zijn weggewerkt binnen de schil van het gebouw waardoor er geen verstorende elementen zichtbaar zijn.

 

Project
Crematorium
Plaats
Alkmaar
Opdrachtgever
Samenwerking Crematorium bv
Oplevering
September 2019
Architect
ing. J.G. Rietvink architect hbo bna
Projectleider
E. Droog
Fotografie
Bernard Faber Text & Beeld