Logo
CREMATORIUM
↓

Crematorium Alkmaar

Gezien de markante locatie is in combinatie met de landschappelijke inpassing veel aandacht besteed aan een zorgvuldige architectonische vormgeving.

Het ontwerp manifesteert zich open naar het landschap en gesloten naar de drukte van de randweg en de stad. De scheiding tussen stad en landschap wordt gevormd door een aflopende, meanderende muur opgetrokken uit een combinatie van baksteen en natuursteen. Dit geeft deze scheiding tussen stad en landschap een natuurlijk en organisch uiterlijk.

Beeldbepalend voor het ontwerp zijn de drie gebogen ‘zeilen’. Deze markeren de drie hoofdruimten van het crematorium en zorgen voor extra lichtval in de ruimten door het toepassen van glasopeningen in het dak. Doordat de dakvlakken van de hoofdruimten zich laag manifesteren naar het landschap en juist oplopen richting de stad ontstaat de markante vorm die zich duidelijk manifesteert langs de randweg, maar toch heel terughoudend is richting het omringende weidegebeid.


In de media
:

PDF  /  PDF  / PDF  /  PDF

 

Er is bewust voor terughoudend materiaalgebruik gekozen. In hoofdzaak wordt alleen steen, metaal en glas toegepast. Ook het kleurgebruik is terughoudend. De natuurlijke kleur van de meanderende muur contrasteert met de lichte kleur van de metalen kozijnen en de bekleding van de gevel. Hierdoor ontstaat een geleding met een aardse onderbouw en een luchtige bovenbouw.

Een heldere, eenvoudige detaillering geeft het gebouw een rustige uitstraling, wat past bij de rust van het omliggende landschap. De installaties worden weggewerkt binnen de schil van het gebouw waardoor er geen verstorende elementen zichtbaar zullen zijn.

 

 

Project
Crematorium
Plaats
Alkmaar
Opdrachtgever
Samenwerking Crematorium bv
Oplevering
September 2019
Architect
ing. J.G. Rietvink architect hbo bna
Projectleider
E. Droog
Fotografie
Bernard Faber Text & Beeld
Projects / Middenmeer
Villa Middenmeer
Projects / Purmerend
Traverse