Logo
DE LOOIERS PURMEREND
↓

De Looiers Purmerend

De nieuwbouw van De Looiers is een plan voor 40 ruime appartementen verdeeld over 2 torens op de locatie van de huidige Ford garage van de familie Sijp.

Het plan past in de hoogbouwvisie van de gemeente Purmerend. In deze hoogbouwvisie is het plan op schaalniveau van de gehele stad onderdeel van een stedelijke rug, langs de oost-west as.  Deze as maakt de verbinding tussen de historische binnenstad en het oostelijk deel van de stad. De hoogste toren is geen solitair hoog gebouw maar sluit ook aan bij een grotere ontwikkeling, het plan Brantjesoever. Dit plan wordt aan beide zijden gemarkeerd met een hoogbouwaccent, de zogenaamde “Boekensteunen”. De Looiers vormt de westelijke boekensteun.

Het plan voor De Looiers staat op een bijzondere plek, op de historische middeleeuwse stadplattegrond staat hier een molen op een bastion.
Door het plan op te delen in 2 torens en aan te sluiten op de historische diagonale lijn van het bastion, ontstaat er komend vanuit de binnenstad weer zicht op de Where.  Tussen de torens is er een doorgang naar een openbare ruimte aan de Where. Daarmee wordt, vanuit de binnenstad, de relatie met de Where hersteld. De hoogste (westelijke) toren, is niet alleen “boekensteun”, maar markeert ook de overgang tussen de historische binnenstad en de latere stadsuitbreiding uit de jaren 30. De positie van deze toren is extra bijzonder, omdat deze toren ook in de as staat van de Gedempte Where.

De lagere 2e toren bouwt af naar de hoogte van de naastgelegen villa (een rijksmonument) . In de huidige situatie is de garage praktisch op de erfgrens gebouwd. In de nieuwe situatie wordt meer recht gedaan aan dit monumentale gebouw. Door de gedraaide positie van de toren ontstaat er meer ruimte en een beter zicht op de villa.

De architectuur van de beide torens is een moderne rood /paarse baksteen architectuur en krijgt daardoor aansluiting met de bebouwing aan overzijde langs de Purmersteenweg. Deze woningen zijn ook opgetrokken uit rode baksteen met rode pannendaken.
De beide torens zijn sterk vertikaal geleed , zij verjongen zich en roepen zo het gewenste sterk monumentale stedelijk beeld op wat recht doet aan deze bijzondere locatie.

In de media:

PDF  /  PDF

Project
De Looiers Purmerend
Plaats
Purmerend
Opdrachtgever
Lindengroep
BVO
8500m2
Architect
ing. J.G. Rietvink architect hbo bna
Projectleider
ing. E. Droog
Projects / Middenmeer
Villa Middenmeer
Projects / Purmerend
Traverse