Logo
FORT KIJKDUIN
↓

Uitbreiding - Verbouwing Fort 'Kijkduin'

Historisch en modern. Het bestaande complex is deels gerenoveerd en verbouwd. Met een eigentijdse reconstructie is de oorspronkelijke contour met bastions teruggebracht.

Twee strakke glazen bastions zijn tegen het massieve fort aan geplaatst. Door het fort met glas af te bouwen is opzettelijk een contrast geschapen. Terwijl met de glazen bastions de vroegere contour van het gebouw is teruggebracht, is nieuw duidelijk van bestaand te onderscheiden. De glazen gevels van de nieuwbouw maken het tevens mogelijk een goede invulling te geven aan de nieuwe ruimtes.

Tussen de twee bastions is langs muur van het fort een stalen loopbrug geconstrueerd. Op het dak van de bastions en het fort is een groot dakterras gerealiseerd met een glazen omheining. Het terras biedt een panoramisch uitzicht over land- en zeeschap. Een stalen loopbrug geeft toegang tot de duinen.

De oude stenen keermuur aan duinzijde is vervangen door een stalen constructie met betonplaten die aan de fortzijde met hout is bekleed. Zo is een aantrekkelijke wandelruimte ontstaan tussen gevels van glas, steen en hout met een zichtlijn naar de vuurtoren van Kijkduin.

In de media:

PDF  /  PDF

 

Project
Uitbreiding - Verbouwing Fort 'Kijkduin'
Plaats
Huisduinen (Den Helder)
Opdrachtgever
Monumentenregister
46768
Architect
ing. J.G. Rietvink architect hbo bna / ir. S. Wibawa
Projectleider
ing. E. Droog
Fotografie
Bernard Faber Tekst & Beeld