Logo
DE HASSELBRAAM
↓

De Hasselbraam

Deze school verbindt twee werelden met elkaar. Samen met de aansluitende bebouwing vormt het een solide eenheid dat onderdeel is van het stedelijk weefsel. Daarnaast vormen de afgeschermde speelplaats en binnenwereld van de school een ontvankelijke speel- en leeromgeving voor kinderen.

De Hasselbraam is een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam-West. Het schoolgebouw vormt de zuidelijke beëindiging van een nieuw bouwblok. Langs de Jan Tooropstraat sluit de school aan bij de hoge gevelwand van het nieuwe blok. Dit is bereikt door de gymzaal boven de leslokalen te situeren. 

Het hoofdvolume is gemetseld met een gemêleerde rode baksteen. Twee uitbouwen (gymzaal en lerarenkamer) zijn bekleed met aluminium plaatmateriaal. De bebouwing vouwt zich om een speelplein. Op een deel van de bebouwing bevindt zich een voetbalkooi. In totaal is zo een riante buitenspeelruimte gerealiseerd. 

Door een vrij dragend betonskelet is de indeling van de school flexibel. De toegepaste lichte scheidingswanden kunnen eenvoudig worden verwijderd of verplaatst. Twee vides doorbreken de lange gangen en voorzien de loopgebieden van prettig licht. De lerarenkamer, in de uitbouw boven de hoofdentree, geeft een optimaal zicht op de speelplaatsen. Een hek van metselwerk en oranjerode metalen roosters omsluit de speelplaats. Kinderen kijken gemakkelijk door de roosters, maar voor de voorbijganger lijkt de afscheiding gesloten. Zo is een transparante, maar veilige speel- en leeromgeving gecreëerd.

Project
De Hasselbraam - school voor speciaal onderwijs
Plaats
Amsterdam
Opdrachtgever
Stichting Kolom, Amsterdam
Programma
2650 m2 BVO schoollokalen, speelruimten, gymzaal, speelpleinen
Architect
Jan Rietvink en Sidhi Wibawa
Projectleider
Ron van der Jagt
Fotografie
Bernard Faber