Logo
ATLANTIKWALL CENTRUM
↓

Herbestemming Logementsgebouw Huisduinen

Het in de jaren 40 door de Duitse bezetter gebouwde logementsgebouw is herbestemd als museum over de Atlantikwall.

Wat ooit het Galgenveld van Huisduinen was, werd in de tweede Wereldoorlog door de Duitse Marine ingericht als herstelwerkplaats voor in Den Helder geplaatst geschut. In de jaren daarna is er weinig aandacht voor dit beladen erfgoed. Een van de indrukwekkendste gebouwen, het logementsgebouw is enkele jaren geleden grotendeels afgebrand en trotseerde als ruïne de jaargetijden.

Het voormalige logementsgebouw bestaat uit een hoofdvolume met twee secundaire volumes aan de achterzijde. Deze laatste worden gerestaureerd. Het hoofdvolume wordt ‘vrijgemaakt’ van obstakels zodat de buitenschil met de drie portico’s overblijft. Deze buitenschil wordt geconserveerd. In de tussenliggende ruimte wordt een nieuw, strak volume geplaatst die de contour volgt van het oorspronkelijke gebouw.
De delen van het oude logementsgebouw die buiten het nieuwe volume vallen worden afgedekt met glasdaken, waardoor hier mooie overgangszones ontstaan tussen binnen en buiten, maar ook tussen oud en nieuw.

De reden waarom gekozen is voor deze oplossing en niet voor herstel, is dat op deze manier het historische beeld van de plek intact blijft, terwijl het gekoppeld wordt aan een nieuwe functionaliteit en realiteit. De gespaarde (en als ruïne getoonde) beeldbepalende delen krijgen door het contrast met de moderne invulling een museale kwaliteit: de architectuur van Albert Speer met alle associaties die zij met zich meebrengt wordt op deze manier niet klakkeloos in volle ‘glorie’ hersteld, maar wel op een integere manier tentoongesteld.

In de media:

PDF

Project
Verbouwing voormalig logementsgebouw tot Atlantikwall museum
Plaats
Huisduinen (Den Helder)
Opdrachtgever
Zeestad bv
Monumentenregister
508482
Oplevering
Mei 2019
Architect
ing. J.G. Rietvink architect hbo bna
Projectleider
ing. E. Droog
Fotografie
Bernard Faber Tekst & Beeld
Projects / Middenmeer
Villa Middenmeer
Projects / Purmerend
Traverse