Logo
ATLANTIKWALL CENTRUM
↓

Herbestemming Logementsgebouw Huisduinen

Het in de jaren ’40 door de Duitse bezetter gebouwde logementsgebouw kreeg een nieuwe bestemming als museum over de Atlantikwall.

Wat ooit het galgenveld van Huisduinen was, werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse marine ingericht als herstelwerkplaats voor in Den Helder geplaatst geschut. In de jaren daarna was er weinig aandacht voor dit beladen erfgoed. Een van de indrukwekkendste gebouwen, het logementsgebouw, is enkele jaren geleden grotendeels afgebrand en trotseerde sindsdien als ruïne de elementen. Na een restauratieve verbouwing is hier sinds mei 2019 het Atlantikwall Centrum gevestigd.

 

Het voormalige logementsgebouw bestaat uit een hoofdvolume met twee secundaire volumes aan de achterzijde. Deze laatsten zijn gerestaureerd. Het hoofdvolume is ‘vrijgemaakt’ van obstakels zodat de buitenschil met de drie portico’s overbleef. Terwijl de buitenschil is geconserveerd is in de tussenliggende ruimte een nieuw, strak volume geplaatst dat de contouren volgt van het oorspronkelijke gebouw. De delen van het oude logementsgebouw die buiten het nieuwe volume vallen, zijn afgedekt met glasdaken. Zo ontstonden er interessante overgangszones tussen binnen en buiten, en tegelijk ook tussen het oude gebouw en de nieuwe binnenruimte.

 

 

Door de gekozen oplossing is het historische beeld van de plek intact gebleven, terwijl het tegelijk is gekoppeld aan een nieuwe functionaliteit en realiteit. De gespaarde, als ruïne getoonde beeldbepalende delen, hebben door het contrast met de moderne invulling een museale kwaliteit gekregen. De architectuur van Albert Speer met al zijn associaties is hier niet klakkeloos in volle glorie hersteld, maar op een integere manier tentoongesteld. Het gebouw op zich is zo onderdeel van het museum dat erin is ondergebracht.

In de media:

PDF

Project
Verbouwing voormalig logementsgebouw tot Atlantikwall museum
Plaats
Huisduinen (Den Helder)
Opdrachtgever
Zeestad bv
Monumentenregister
508482
Oplevering
Mei 2019
Architect
ing. J.G. Rietvink architect hbo bna
Projectleider
ing. E. Droog
Fotografie
Bernard Faber Tekst & Beeld